Levertraan zomer

Het is belangrijk om voldoende omega-3 en vitamine D tot je te nemen gedurende het héle jaar. Möller’s levertraan is rijk aan deze essentiële voedingsstoffen, plus vitamine A en E.

Omega-3 voor het hele lichaam
Omega-3 vetzuren zijn van belang voor het functioneren van het hele lichaam – o.a. hersenen, ogen, hart – het hele jaar door. Ook in de zomer hebben deze organen omega-3 nodig!
We eten te weinig vis (aanbevolen is minimaal 1x per week vette vis). Vis is de grootste bron van omega-3 (EPA en DHA). Visconsumptie verandert niet dramatisch door de seizoenen heen. Omega-3 dient dus ook in de zomer aangevuld te worden.

Vitamine D en de zon
In de zomer wordt, naar verhouding, meer vitamine D in de huid aangemaakt, toch blijft aanvulling ook in de zomer zeer wenselijk.

Gesloten ramen laten geen UVB licht door, zodoende wordt binnenshuis geen vitamine D aangemaakt. Als we voldoende vitamine D willen aanmaken, dienen we buiten, te zijn op het juiste moment van de dag. De uren tussen 10.00 en 15.00 uur zijn de enige uren waarin genoeg UVB licht de aarde bereikt om vitamine D in de huid te produceren. Maar… dan moet je weer uitkijken voor verbranding.
Zonnebrandcrème factor 8 (SPF) reduceert de productie van vitamine D al met 95%.
Kortom, we zijn te weinig buiten op het juiste moment van de dag én als we dan buiten zijn, moeten we ons goed beschermen tegen de zon, waardoor onvoldoende vitamine D wordt aangemaakt. Vitamine D tekort is een veelvoorkomend probleem in Europa.

Verder is het zo dat hoe ouder je bent, hoe minder vitamine D je lichaam zelf aanmaakt. Een 70-jarige produceert nog maar 25% van de vitamine D die een 20-jarige produceert. Én een donkere huid produceert minder efficiënt vitamine D dan een lichtere huid.

Dus… ook in de zomer is het niet zeker dat de zon zorgt voor voldoende vitamine D aanmaak. Visconsumptie is ook in de zomer niet voldoende. Daarom is het belangrijk om ook in de zomer Möller’s levertraan te nemen!