Vitamine D Möller's Levertraan

Het is vandaag voorlopig weer de laatste zonnige dag! Verschillende warmterecords zijn al gebroken, heerlijk die zonnestraaltjes. Die zonnestraaltjes zorgen ervoor dat ons lichaam vitamine D aanmaakt. Maar wat is vitamine D eigenlijk? Wist je, bijvoorbeeld, dat vitamine D eigenlijk helemaal geen vitamine is?

Vitamine D wordt vaak geassocieerd met levertraan, vis en zonlicht. Het is een vetoplosbare vitamine die een rol speelt bij vele belangrijke functies in het lichaam, zoals de opname van fosfor en calcium uit de dunne darm en het reguleren van het calciumgehalte in het bloed. Daarnaast zorgt vitamine D voor reabsorptie van deze mineralen in de nieren. Mede hierdoor speelt vitamine D een essentiële rol bij het behouden van een normale botstructuur en spierfunctie. Bovendien is vitamine D essentieel voor de ontwikkeling van botten en tanden van kinderen. De vitamine is ook een weerstandsvitamine, dat wil zeggen dat deze het immuunsysteem ondersteunt, bij zowel kinderen als volwassenen en ouderen. 

Vitamine D in levertraan

Al gedurende honderden jaren is levertraan een rijke bron van vitamine D. Peter Möller bracht in 1854 een revolutie teweeg in de productie van levertraan. Möller's Levertraan is unieke visolie gewonnen uit Noorse kabeljauwlever van de hoogste kwaliteit en is van nature rijk aan, niet alleen vitamine D, maar ook vitamine A en omega-3 vetzuren. Levertraan is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse voeding van veel Noren.

Een lepel van 5 ml Möller's Levertraan bevat 10 microgram vitamine D, volgens de Gezondheidsraad de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. 

Vitamine D in voeding

Er bestaan twee vormen vitamine D: D2 en D3. Vitamine D2 is afkomstig van niet-dierlijke bronnen, zoals planten, schimmels en paddenstoelen. Vitamine D3 komt alleen in dierlijke bronnen voor, zoals eieren, vette vis en levertraan. Beide vormen van de vitamine zijn bevorderend voor de gezondheid, maar onderzoek toont aan dat vitamine D3 gemakkelijker wordt opgenomen en gebruikt in het lichaam.

Vitamine D van de zon

De zon is een bron van vitamine D, bij de meesten welbekend. Dat klopt, maar de zon is niet direct een bron. Het lichaam maakt zelf vitamine D in de vorm van D3 aan wanneer de blote huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Dit is ook de reden waarom vitamine D eigenijk geen vitamine is, omdat vitamines worden gedefinieerd als voedingsstoffen die het lichaam zelf niet kan produceren. Deze aanmaak is echter afhankelijk van voldoende zonlicht op grotere delen van de huid gedurende een periode tot 20 minuten per dag, afhankelijk van de huidskleur. Hoe donkerder de huid, des te meer blootstelling aan zonlicht je lichaam nodig heeft om voldoende vitamine D in het lichaam te produceren.

Vitamine D tekort

Een tekort aan vitamine D kan, in sommige gevallen, osteoporose veroorzaken. Dit is het steeds brozer en zwakker worden van de botten. Als de gehaltes van vitamine D en calcium te laag zijn, worden zowel tanden en botten zwakker. De kans op een botbreuk neemt dan toe. Het behouden van een normale en gezonde botstructuur is dus ontzettend belangrijk.

Vitamine D deficiëntie ontstaat o.a. door een gebrek aan zonlicht. Möller's Levertraan zorgt er in ieder geval voor dat je aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voldoet.